© Nettisamurai 2019-2024
Puutöitä ja Designia

Terassi

Omakotitalomme tontin takapihalla on pieni rinne, jonka otimme hyötykäyttöön toteuttamalla sinne terassin. Terassin yhteyteen syntyi luontevasti pöytä, jossa vesiaihe ja kasvihuone. Jatkosuunnitelmissa on kesäkeittiön toteuttaminen. Kaverini Arska teki maatyöt Avantillaan. Mitään sen kummempaa pohjustusta ei tehty. Irtilähtevät törröttävät kivet poistettiin ja muutamia näreitä kaadettiin.

Terassin pöytä ja vesiaihe

Terassin keskelle jäi vanha maakellari, jonka päälle toteutin vesiaiheen ja pöydän. Pöytä on tehty Bauhausin tuppeensahatusta tervalepästä säteittäin sahatuista kappaleista. Pöydän pinnan alla on vesivaneri, jonka varassa ja osin kaivonrenkaan päälliskanne varassa vesiaihe makaa. Pöydän tueksi valmistin mustaksi petsatusta Hong Kongin myymästä bamburuo’osta tuet.

Kasvihuone

Kasvihuone hankittiin yrittien ja tomaattien kasvatukseen. Itse huone löytyi Hong Kongin Tarhurin valikoimista. Tein maapohjan päälle laatoituksen ja kasvatuslaatikot. Muurahaisten vallattua ne päätin nostaa ne jaloille, joka osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Kasteluun viriteltiin ratkaisu jos toinenkin, lopulta päätyen Kevätmessuilta löydettyyn ammattilaistenkin käyttämään tiputusratkaisuun.

Ulkorakenteita

Omakotiasujana ei voi välttyä pihaan liittyvistä rakenteista. Tonttimme muoto on sellainen, että takapihalla oli nurkassa rinneryteikkö. Siellä ei ollut muuta kuin vanha käytöstä poistunut kaivonrenkaista tehty kellari, joka löytyi puolivahingossa umpeenkasvaneen kasvuston alta. Tila piti saada käyttöön, joten toteutin sinne terassin ja tyttärelleni Maijalle pienen kasvihuoneen. Vuosien varrella terassi on ollut käytössä ja saanut aina jotain uutta. Haaveena on ollut toteuttaa sinne kesäkeittiö, joka edelleen odottaa valmistumistaan.

Yin Yang penkit

Bauhausin tuppeensahattu 22mm tervaleppä on kaunis materiaali. Valitsin pinosta mahdollisimman leveän lankun ja työstin siitä nämä penkit. Yin ja Yang tasapainottavat toisiaan japanilaisessa kulttuurissa ja japanilaisen puutarhan innokkaana ystävänä halusin tuoda ripauksen sitä kulttuuria näihin istuimiin. Penkit voi liittää yhdeksi pitkäksi istuimeksi yhdistämällä Yin ja Yangin.

Pölli-istuimet

Nurkkiin kertyy kaikenlaista puutavaraa. Muutama pölli oli pituudeltaan sellaisia, etten oikein keksinyt mihin niitä voisi hyödyntää ja toisaalta ne olivat liian pitkiä saunatarpeiksi. Jossain messuilla tuli sitten vastaan pölleistä tehtyjä istuimia. Siitä idea pohjalle hiukan omanlaisella twistillä.

Kaivo

Vanhan öljysäiliön poisto muodosti maahan kaksi metriä syvän kuopan, johon urakoitsija Laakso suositteli kaivon perustamista. Idea oli loistava ja se on osoittautunut toimivaksi. Nyt on jatkuvasti metri-puolitoista pohjavettä pihan kasvien kasteluun. Ajan veden puutarhapumpulla ylös kasvihuoneelle säiliöön ja kastelujärjestelmään.