© Nettisamurai 2019-2024
Puutöitä ja Designia

Merihenkinen ruokapöytä

Tämä työ alkoi talvisella ylivuotisten lehtikuusten noudolla Pirkanmaalta. Lankut oli sahattu 60mm paksuuteen ja taapelissa ne olivat säilyneet kiertymättä. Lankkujen yli nelimetrinen pituus asetti haasteita 24m 2  verstaalleni. Juuri ja juuri ne sisään mahtuivat siten että pystyin työstämään niitä kevättalvella 2019.

Ruokapöytä omenapuusta

Helsingin Pakilalaiselta pihalta kaadettu omenapuu sai uuden elämän tässä pöydässä. Puu oli sahattu 60mm lankuiksi, jotka säilytyksessä pääsivät vääntymään aika tavalla. Oikohöyläyksen jälkeen niiistä jäi jäljelle 30mm lankut. Varsin kelvolliset pöytätarpeiksi.

Rustiikkinen heinäseiväshylly

Tyttäreni Tiin bongattua jostain sisustusohjelmasta valkoisen, rustiikkiseksi kulutetun heinäseipäistä tehdyn hyllykön, tuli pyyntö tehdä hänelle sellainen. Heinäseipäitä ei ollut urbaanilla alueella saatavilla, mutta lähistöllä työskentelevä risuaitojen valmistaja myi sopivat rangat joista saattoi tehdä heinäseipään oloiset.

Tilaustöitä

Aina silloin tällöin joku tuttu erehtyy kysymään, josko syntyisi sellainen tai tällainen työ. Avoimella toimitusajalla näitä voi tehdä ja toki pienellä varauksella; joko onnistuu tai sitten tulee saunatarpeita. Erityisen huolellinen pitää olla jos sattuu saamaan työhön vähän erikoisempaa materiaalia, kuten vaikkapa omenapuuta, joka ei ole sieltä helpoimmasta päästä käsitellä. Tässä esimerkkejä muutamista töistä. Valikon alta löytyvät loput.

Tuikkukynttilälokerikko

Tuikkukynttilänjalkoja ei välttämättä hankitakaan kynttilöiden polttamista varten, vaan näille on syntynyt ihan oma keräilijäkuntansa. Keräilijä Pia halusi lokerikon alati karttuvalle kokoelmalleen, johon sopisi sekä pienet, että isot tuikut. Isot ovat vähälukuisempia, joten niille riitti 10 paikkaa, pieniä piti saada mahtumaan viitisenkymmentä.

Lasivitriinien kunnostus

50-60 -luvuilla huonekalut valmistettiin kestämään. Nämä lasivitriinit ovat koivua, kannet viilutettu ja taustat vanerilevyä. Toisen kaapin yksi lasi oli särkynyt ja korvattiin uudella. Kansilla oli pidetty kukkasia vuosikymmeniä ja niiden kastelun jäljet näkyivät. Vesi oli läpäissyt kuluneen lakkapinnan vaatien kansiviilujen vaihdon.

Pienen jatkopöydän kunnostus

Erään suvun mummonaikaista jatkopöytää oli säilytetty ulkona. Ei ihan taivasalla, mutta kosteutta saaneena kuitenkin. Pöydän kansiviilussa ja jatkopaloissa näkyi eletty elämä. Viilut tuli vaihtaa. Työn myötä pääsin hyödyntämään tyhjiöpussia, joka osoittautui viilun liimaamisessa aivan lyömättömäksi välineeksi.