Käsin ja konein

Autotallista erillisverstaaseen

Aloitin autotallista. Kuinkas muuten. Siinä touhusin jonkun vuoden, kunnes 2021-22 aikana rakensin erillisen verstaan pihan perälle. Samaan aikaan suoritin työn ohella osatutkinnon Työtehoseuran Puuteollisuuden perustutkinnosta Rajamäellä. Verstaan varustelu vastaa tarpeitani. Ei tehdä liian isoja töitä. Töiden pitää mahtua sisälle siten että niitä voi myös työstää siellä. Suurin tähän mennessä tekemäni työ on 12-hengen ruokapöytä, joka juuri ja juuri sopi sisälle. Toki terassin ja ulkorakenteiden nikkarointi onnistuu sitten säiden salliessa taivasallakin. Käsityökaluissa minua kiehtoo eniten japanilaisten mestarien käyttämät taltat, sahat ja höylät. He saavat niillä aikaan uskomattomia rakenteita ilman ruuveja ja nauloja. Omissa töissäni sovellan kaikkia ratkaisuja pyrkien korvaamaan ruuvit tai vähintäänkin peittämään ne näkyvissä kalusteiden rakenteissa.

Tervetuloa

Harrastuksesta tulee joskus sellainen, että se vie mukanaan. Puu materiaalina on kiehtonut minua jo vuosia ja sen käyttöön soveltaminen niin kalusteissa kuin pienesineissäkin. Oppi kertyy pääosin tekemällä ja alan julkaisujen vinkkien kautta. Näillä sivuilla esittelen joitakin töitäni. Toivottavasti viihdyt niiden parissa.

Koneet tarpeen mukaan

Koneita ja laitteita tuli hankittua ensin tarpeeseen, sitten mahdolliseen tarpeeseen ja lopuksi ‘tuota minulla ei vielä ole’ -hengessä. Käytän koneellista apuvoimaa liiankin usein. Tämä kostautuu joskus väärin valmistuneina tai vioittuneina puuosina, jolloin on tehtävä uudelleen. Jyrsimet ja konesahat ovat toki nopeita - myös tuhoamaan. Yleisimmin käytän lehtikuusta, tammea, koivua ja mäntyä. Materiaaleissa kiehtoo myös kierrätysmateriaalit. Hukkapuu ja vähän epäkurantti puutavara osoittautuu usein hyvinkin käyttökelpoiseksi kunhan aiemman käytön jäljet saa niistä poistettua. Kannustan itse kutakin kokeilemaan puutöitä. Niiden parissa aika kuluu, eivätkä työasiat pääse häiritsemään. Timo Saarno, Nikkari D.I.Y.
Puutöitä ja Designia
NAREX
WOODRAT
© Nettisamurai 2019-2024