Käsin ja konein

Autotallista erillisverstaaseen

Aloitin autotallista. Kuinkas muuten. Siinä touhusin jonkun vuoden, kunnes 2021-22 aikana rakensin erillisen verstaan pihan perälle. Koneita ja laitteita tuli hankittua ensin tarpeeseen, sitten mahdolliseen tarpeeseen ja lopuksi ‘tuota minulla ei vielä ole’ -hengessä. Käsityökaluissa minua kiehtoo eniten japanilaisten mestarien käyttämät taltat, sahat ja höylät. He saavat niillä aikaan uskomattomia rakenteita ilman ruuveja ja nauloja. Omissa töissäni sovellan kaikkia ratkaisuja pyrkien korvaamaan ruuvit tai vähintäänkin peittämään ne näkyvissä kalusteiden rakenteissa.

Tervetuloa

Harrastuksesta tulee joskus sellainen, että se vie mukanaan. Puu materiaalina on kiehtonut minua jo vuosia ja sen käyttöön soveltaminen niin kalusteissa kuin pienesineissäkin. Alan kouluja käymättömänä oppi kertyy tekemällä ja alan julkaisujen vinkkien kautta. Näillä sivuilla esittelen joitakin töitäni. Toivottavasti viihdyt niiden parissa.

Koneet tarpeen mukaan

Käytän koneellista apuvoimaa liiankin usein. Tämä kostautuu joskus väärin valmistuneina tai vioittuneina puuosina, jolloin on tehtävä uudelleen. Jyrsimet ja konesahat ovat toki nopeita - myös tuhoamaan. Verstaan varustelu vastaa tarpeitani. Ei tehdä liian isoja töitä. Töiden pitää mahtua autotallin sisälle siten että niitä voi myös työstää siellä. Suurin tähän mennessä tekemäni työ on 12-hengen ruokapöytä, joka juuri ja juuri sopi sisälle. Toki terassin ja ulkorakenteiden nikkarointi onnistuu sitten säiden salliessa taivasallakin. Kannustan itse kutakin kokeilemaan puutöitä. Niiden parissa aika kuluu, eivätkä työasiat pääse häiritsemään. Timo Saarno, Nikkari D.I.Y.
Puutöitä ja Designia
NAREX
WOODRAT
© Nettisamurai 2019-2023